Prijava na novice
Povpraševanje
Kontaktni podatki

   01 511 40 10       info@tavija.si  

Kategorije: Splošni napotki / ICC opisi / Pomoč EFI uporabnikom / Video pomoč

 

Splošni napotki

 

Pri nakupu tiskalnika je potrebno pogledati tudi, koliko stane izpisana stran. Poraba barve je približno ista pri isti pokritosti, glavna razlika je v ceni barve.

Pri nakupu novega foto tiskalnika je potrebno razmisliti o mnogo dejavnikih. Upamo, da vam bodo naslednje vrstice v pomoč pri odločitvi.

Na kratko:

  • Nobena barva ni obstojna!
  • Pigmentne barve so obstojnejše od dye barv.
  • Obstojnost je odvisna od barve in od medija, na katerega se barva nanaša.
  • Objavljene številke o obstojnosti so primerjalne, ne absolutne!

Poleg tistega 'o obstojnosti' najbolj postavljano vprašanje. Uporabniki so močno razočarani, ker pričakujejo odgovor podobno točno, kot če bi imeli sistem zaračunavanja izpisa na 'klik'. Žal temu ni tako.

 

Ceno izpisane strani določata dva parametra:

  • cena barve in
  • količina porabljene barve.

Precej uporabnikov ima težave pri tiskanju. Prve težave so se pojavile nekako v začetka marca 2021. Težave niso iste pri vseh uporabnikih. Vsem je skupno, da so posledica namestitve popravkov Windows operacijskega sistema, in da ni enostavno ugotoviti, kateri od 'popravkov' prinaša in kateri dejansko popravlja težave.

Zbirka pomoči za DTF uporabnike - nastavitve za program CADlink, testne datoteke, nasveti ... in še kaj.

Obdelava fotografij in priprava za tisk je močno otežena, če se dela na nekalibriranem monitorju. V datoteki je ena barva, na monitorju druga. Za kalibracijo monitorja imamo tri rešitve - i1Display Studioi1Display Pro in i1Display Pro Plus. V čem se razlikujejo?

27.06.2018 08:30

DisplayCAL je odprtokodna rešitev za kalibracijo ekrana, ki podpira tudi X-Rite inštrumente. ICC opisi so nekoliko slabši od tistih, narejenih z basICColor Display, a dovolj dobri za večino uporabnikov. Primerjave z i1Profiler nismo naredili, ker programa ne želita testirati ICC opise od drugega proizvajalca.

Najbolj pogosto vprašanje pri kalibraciji monitorja je, kako pogosto naj bi to delali? 

Tiskalnik L800 nima kartuš - barve kupujete v plastenkah in jo dolivate v rezervoarje. Za optimalne izpise in minimalne probleme s tiskalnikom preberite spodnje nasvete.

Pogovori o izpisih prej ali slej zaidejo tudi v precej megleno področje obstojnosti. Vsi mi bi radi imeli obstojne izpise in celo garancijo na obstojnost! A to ni možno. Parametrov, ki vplivajo na barvno obstojnost je več, pa še kombinacije so nepredvidljive.

 

Papir za velikoformatne tiskalnike običajno kupujemo v rolah. Poleg kvalitete papirja je potrebno izbrati ustrezno velikost - širino papirja, jedro ter navitje.

Nekatere standardne oznake in velikosti listov, ki jih uporabljamo na naših straneh.

 

V reviji Grafičar je bil objavljen strokovni prevod X-Rite-ove knjižice o barvah. Na naši strani pa si lahko pojasnite pojme s pomočjo geslovnika.

Manjkajoče šobe

Svetujemo redno preverjanje šob - vsak dan pred prvim izpisom in vsakič, ko tiskalnik dlje časa ne tiska. Pravilno delovanje vseh šob je predpogoj za točne barve in tehnično neoporečen izpis inkjet tiskalnika.

ICC opisi

 

Za najbolj prodajane papirje smo izdelali tudi ICC opise, ki si jih lahko naložite brezplačno. 

Za najbolj prodajane papirje smo izdelali tudi ICC opise, ki si jih lahko naložite brezplačno. Vse ICC opise smo naredili za isto nastavitev medija v gonilniku, da je tako manj možnosti za napako pri zamenjavi papirja v tiskalniku.

Za najbolj prodajane papirje smo izdelali tudi ICC opise, ki si jih lahko naložite brezplačno. Vse ICC opise smo naredili za isto nastavitev medija v gonilniku, da je tako manj možnosti za napako pri zamenjavi papirja v tiskalniku.

Dobiti željene barve na papirju je želja vsakega fotografa, oblikovalca ali tiskarja, ne glede na tehnologijo, ki jo uporablja. Včasih bi radi čim bolj verodostojno reproducirali barve, včasih jih želimo spremeniti, a vedno želimo imeti kontrolo nad njimi. Pomembno je, da nam barvni nadzor ne omogoča le hitrejšega in boljšega dela, temveč zmanjšuje stroške (material, čas), ki nastanejo pri napakah. Tako je lahko naše delo tudi cenovno bolj konkurenčno.

ICC profili (barvni opisi) opisujejo, kako določena naprava (tiskalnik, monitor, tiskarski stroj, itn.) upodablja barve. Na internetu je na voljo precej brezplačnih ICC barvnih opisov in nasvetov, kako jih uporabljati. Na tem mestu smo zbrali nekaj povezav.

Pomoč EFI uporabnikom

 

Uporabniki novejših verzij programa FieryXF poročajo o počasnejšem delovanju RIPa, navkljub reklami o pohitritvah. Kot vedno je tudi v tem primeru potrebno poznavanje delovanja in izbira prave nastavitve glede na uporabo.

Nekateri tiskalniki so v programih EFI Fiery eXpress in FieryXF navedeni tudi po tri krat. Kje je razlika?

Tabela verzij programov EFI Fiery XF (in Colorproof XF do 4.5.) ter EFI eXpress in podprtih operacijskih sistemov.

EFI Fiery XF strežnik komunicira s klienti po IP protokolu. Za uspešno komunikacijo potrebuje nekatere nastavitve v požarnem zidu in nekaj izjem v operacijskem sistemu.

Uporabne povezave za EFI uporabnike.

Včasih potrebujemo TIFF za preverjanje delovanja programa ali za kak kak drugi namen (npr. rastriranje PS datoteke).

Nekateri ključni datumi datumi povezani s programi Best in EFI Colorproof. V pomoč, kako hitro čas teče :-)

Video pomoč

 

Kako lahko hitro in enostavno poiščete izdelek na naših straneh

 

Za Epson uporabnike: Program Epson Device Admin za nadzor tiskalnikov

 

Za Epson uporabnike: Koliko je dejansko stal izpis?

Piškotki za analitiko
Se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
So potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Omogočajo prikaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni ciljnemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih