Prijava na novice
Povpraševanje
Kontaktni podatki

   01 511 40 10       info@tavija.si  

Manjkajoče šobe

Preverjanje šob inkjet tiskalnika

Svetujemo redno preverjanje šob - vsak dan pred prvim izpisom in vsakič, ko tiskalnik dlje časa ne tiska. Pravilno delovanje vseh šob je predpogoj za točne barve in tehnično neoporečen izpis inkjet tiskalnika.

Za lažjo razlago predpostavimo, da imamo le CMYK barve. Recimo, da 10% šob v magentni glavi ne dela. Tako bo v izpisu manjkalo 10% magente (sivo ravnovesje se bo premaknilo proti zeleni) in izpis bo imel moteče črte (banding).

 

Pred izpisom vedno preverite ali delajo vse šobe vašega tiskalnika. Tako boste sigurni, da bo izpis uporaben, kar vam bo prihranilo precej barv, papirja in časa. Funkcija je dosegljiva iz tipkovnice tiskalnika ali iz gonilnika in se imenuje Nozzle check. Če vse šobe ne delajo, je potrebno narediti čiščenje šob. Pri večini tiskalnikov je tudi to dosegljivo preko tipk na tiskalniku ali preko gonilnika. Nekateri tiskalniki imajo to v posebnem servisnem programu. Če ne najdete, poglejte v navodila tiskalnika.

 

Po čiščenju glav opazujte premikanje manjkajočih šob. Če se pozicija manjkajočih šob na izpisu spreminja, je najverjetneje problem zračni mehurček nad glavo. To se hitro odpravi s čišenjem šob. Obisk serviserja ponavadi ni potreben. Če ostaja pozicija ista tudi po večkratnem čiščenju, je to bolj resen problem - ali umazanija pod glavo, ali nedelujoča šoba.

 

Postopek preverjanja šob in čiščenja glave izvajamo ciklično, a ne več kot tri do štiri krat zaporedoma. Če šobe tudi po četrtem čiščenju niso brezhibne, počakajte približno pol ure. Med čiščenjem šob glave zelo intenzivno trošijo barvo, zato se lahko podre ravnovesje pritiska v vmesnih komorah. Tako lahko v nadaljnih izpisih ugotavljamo, da je 'nedelujočih' šob vedno več, a v resnici pa le barve primanjkuje. Gre za podoben efekt kot pri tisku večjih površin z isto, ponavadi nasičeno, barvo (t.i. fleh). Temu efektu se s tujko reče Ink starvation. V primeru, da tudi po štirih ali petih takih ciklih še vedno manjkajo iste šobe, pokličite serviserja.

 

Omenjeno pomanjkanje barve je prisotno tudi pri tiskalnikih, kjer se barva doliva. Pri L800, L805 in L1800 lahko rezervoarje dvignemo, in omogočimo nekoliko večji pritisk proti glavi. Z dvigovanjem ne smete pretiravati, saj lahko preveč povečate pritisk in barva lahko začne nenadzorovano kapljati na izpis. Brez problemov lahko dvignete posodo toliko, da bo nivo barve, ki jo je največ, nekako na isti višini, kot bi bil nivo, če bi bil rezervoar poln. Če posodo dvignete, morate nekako onemogočiti prevračanje, saj tista dva zoba, ki jo običajno fiksirata, ne bosta več na svojem mestu. Med cikli počakajte več kot pol ure. Predvsem pri L1800 je to lahko tudi par ur.

 

Varen dvig

 

Nasveta, kdaj naj izvedete preverjanje šob vam ne moremo dati, saj je za različne tiskalnike to različno. Načeloma se dye barve manj problematične kot pigmentne. Pri solventnih pa vse šobe delajo le v čisto novih glavah. Mašitev šob je tudi povezana s prostorom, v katerem je tiskalnik. Če je na prepihu ali če je v prostoru dosti praha, bo več problemov s šobami. Splošni nasvet bi lahko bil, da je bolje izpisati več krat kot premalo krat, saj za izpis porabimo le malo časa, barve in papirja.

 

Piškotki za analitiko
Se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
So potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Omogočajo prikaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni ciljnemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih