Prijava na novice
Povpraševanje
Kontaktni podatki

   01 511 40 10       info@tavija.si  

HT, CT ali RGB?

Nekateri tiskalniki so v programih EFI Fiery eXpress in FieryXF navedeni tudi po tri krat. Kje je razlika?

Črke na koncu imena tiskalnika pomenijo način pošiljanja podatkov v tiskalnik. Od vhodne datoteke do izpisa na tiskalniku je potrebno narediti nekaj večjih korakov:

 • če je datoteka v PDF (PS, EPS, ...) formatu, je potrebno najprej interpretirati Postscript ukaze - pri našem programu to počne Adobe CPSI ali Adobe PDF Print Engine (APPE). Rezultat je večbitni zapis - slika.
 • potrebno je preračunati pokritost (z upoštevanjem parametrov barvnega nadzora in linearizacije - omejitve barve po posameznem kanalu in skupne barvne omejitve)
 • vsak barvni kanal je potrebno tudi rastrirati - spremeniti iz večbitnega zapisa v (pogojno rečeno) enobitni (večina tiskalnikov ima namreč spremenljivo velikost pike, zato ni dovolj samo informacija ali pika je ali ne, pač pa moramo tiskalniku povedati tudi, katero od pik hočemo - malo, srednjo, veliko, ...).

 

HT - Halftone

Prednosti: velika barvna natančnost in kontrola nad porabo barve
Slabost: velike datoteke in dolga izdelava ICC opisov

To je najstarejši način pošiljanja podatkov. Tukaj RIP naredi vse - preračuna barvo, razdeli vsak kanal na podkanale (C na C in LC, M na M in LM, ...) in izračuna rastriranje. Pri izdelavi ICC opisa lahko potem izbiramo še med tipom rastra (SE1, SE2, poljubni raster - če imamo Dot Creator opcijo).

Halftone način omogoča največjo kontrolo izpisa - v RIPu definiramo, kdaj se začnejo svetli kanali, koliko je svetle barve v 100% vrednosti rastra, kako se generira črna barva ipd. Posredno imamo najbolj točne barve (dE pri preiskusnem odtisu je ponavadi najmanjši) in največjo kontrolo nad porabo barve.

Kalkulacija je obsežna, datoteke so velike in prenos podatkov po mreži je lahko problematičen. Recimo - pri 11-barvnem tiskalniku Canon 8100 (CMYKcmkkRGB) tiskamo z ločljivostjo 2400x1200 dpi. To pomeni 2400x1200 pik na vsako colo za vsakega od enajstih kanalov! Ta tiskalnik ima 44" po širini in 'neomejeno' dolžino. Izhodne datoteke so lahko velike tudi nekaj Gb.

Drugi problem je lahko izdelava ICC opisa, saj je potrebno premeriti precej barvnih kart. Za dober ICC opis se porabi približno en dan.

 

CT - Contone

Prednosti: hitrejša kalkulacija, nekoliko hitrejša izdelava ICC opisa
Slabost: minimalna kontrola nad porabo barve

Z novejšimi in boljšimi tiskalniki je prišel t.i. CT način pošiljanja podatkov, kjer RIP preračuna barvo, tiskalnik pa razdeli vsak kanal na podkanale (C na C in LC, M na M in LM, ...) z upoštevanjem omejitve barve po kanalu in skupnega nanosa barve (TIL) ter izračuna rastriranje.

 

RGB

Prednosti: hitra kalkulacija, zelo hitra izdelava ICC opisa, veliko narejenih ICC opisov
Slabost: ni kontrole nad porabo barve, premajhna natančnost za preiskusne odtise

V zadnjih verzijah programov podjetja EFI je za večino tiskalnikov na voljo tudi RGB način. Tukaj EFI preračuna le RGB barvo in jo pošlje tiskalniku, ki potem naredi vse ostalo.

Program tu pošilja tiskalniku le 3 kanale, pa še ti niso v izhodni ločljivosti tiskalnika. ICC opis je možno izdelati iz ene A4 barvne karte v petih minutah. Ker gre za iste ICC opise kot za gonilnik, jih je veliko že narejenih. Lahko jih najdete na spletu in naložite brezplačno.

 

Kateri način uporabiti?

Za nekatere tiskalnike imate na voljo več kot eno možnost - lahko celo vse tri. Enostaven napotek:

 • za preiskusne odtise po ISO standardu več kot zadostuje CT,
 • če želite prihraniti pri porabi barve, izberite HT,
 • za fotografije in plakate je več kot dovolj dober RGB - a predvsem pri plakatih se boste morali odločiti ali vam je bolj žal večje porabe barve ali časa za izdelavo ICC opisa.

 

Sorodni artikli

  EFI Fiery XF 1 YR SMSA Renewal
  Enoletno podaljšanje pogodbe Software Maintenance&Support Agreement (SMSA)
  Cena z DDV:
  854,00 €
  Piškotki za analitiko
  Se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
  Piškotki za družabna omrežja
  So potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
  Piškotki za komunikacijo na strani
  Omogočajo prikaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
  Piškotki za oglaševanje
  So namenjeni ciljnemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
  Kaj so piškotki?
  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih