Prijava na novice
Povpraševanje
Kontaktni podatki

   01 511 40 10       info@tavija.si  

Koliko stane izpisana stran?

Poleg tistega 'o obstojnosti' najbolj postavljano vprašanje. Uporabniki so močno razočarani, ker pričakujejo odgovor podobno točno, kot če bi imeli sistem zaračunavanja izpisa na 'klik'. Žal temu ni tako.

 

Ceno izpisane strani določata dva parametra:

 • cena barve in
 • količina porabljene barve.

Hitri skok: Cena barve - Koliko barve se porabi za izpis - Kaj navajajo proizvajalci - Kako izvemo dejansko porabo barve?

 

Cena barve

Ta izračun zveni dokaj enostavno - pa ni. Za manjše kartuše žal proizvajalec ne navaja količine barve pri nakupu, v nekaterih ostaja barva. To je lahko zaradi same zgradbe (v kartuši je gobica), ali zaradi varnosti, saj tiskalnik ne sme potegniti zraka. Prav grozljivo je, da v manjših kartušah (14ml ali celo manj)  lahko cena barve na liter preseže celo 2.500 eur. 

 

Najbolj točen podatek o ceni barve dobimo, če stehtamo polne (ob nakupu) in prazne kartuše (ko tiskalnik ne tiska več). Če to naredimo z več kartušami naenkrat, dobimo še bolj točen podatek. Ceno nakupa potem delimo z grami. Pri poenostavljanju 1g = 1ml ne naredimo prevelike napake. Tako dobimo med tiskalniki primerljivo ceno za barvo. Ponavadi jo izražamo v ceni na en liter. 

 

Primeri cen različnih tipov barv (cene so informativne, zaokrožone, z DDV)

 • dye barve
  • L serija Epson - 151-255 EUR / l
 • pigmentne barve po velikosti kartuš:
  • 25ml - 1.320 EUR / l 
  • 50ml - 872 EUR / l 
  • 80ml - 608 (Canon) - 754 EUR / l (Epson)
  • 200ml - 525 EUR / l 
  • 350ml - 451 EUR / l 
  • 700ml - 325 (Canon) - 408 EUR / l (Epson)
 • solventne barve
  • 700ml - 115 EUR / l
 • barve za direktni tisk na tkanino
  • 600ml - 345 EUR / l

 

Koliko barve se porabi za izpis?

To je še težje vprašanje kot koliko stane barva, saj vključuje tudi pomembno dodatno neznanko - koliko barve gre mimo izpisa v odpadni tank. Vsi ink-jet tiskalniki namreč potrebujejo cikel čiščenja glave pred začetkom tiskanja in tudi med tiskanjem. Ta barva se zbira v odpadnem tanku ali posodi za odpadno barvo. Za bolj točen izračun cene izpisa bi bilo potrebno tudi to tehtati - neuporabljeni tank za odpadno barvo in polnega. Tako bi dobili podatek, koliko barve gre za pravilno delovanje šob. 

 

Za porabo pri čiščenju šob ni splošnega pravila, saj je jakost čiščenja odvisna od različnih parametrov - kdaj je bilo zadnje čiščenje, koliko zaporednih čiščenj je bilo narejenih, verjetno tudi temperatura, saj imajo tiskalniki praviloma tudi vgrajen termometer, ... a še iz časov, ko so tiskalniki čiščenje vodili v dnevniku (log) vemo, da je to lahko par mililitrov, pa tudi več kot 10 ml. Čiščenje šob lahko močno pokvari ceno izpisa strani - recimo, da za čiščenje šob pri zagonu porabimo 10ml, potem 1ml za stran ... če izpišemo samo eno stran, je torej šlo 11ml za to stran. 

 

Ko začnemo s pogovorom o dejanski porabi barve za določeno grafiko neke velikosti, naletimo na naslednje parametre, ki določajo to količino:

 • tip papirja - poraba niti približno ni ista na različnih tipih papirja, razmerje med porabo je lahko tudi nekaj kratno,
 • ločljivost - proizvajalci navajajo tudi več kot 20% razlike med nižjo in višjo ločljivostjo na isti tip papirja,
 • ali ima tiskalnik svetle barve ali ne - CMYK tiskalniki imajo lahko tudi 35% nižjo porabo kot CcMmYKkk tiskalniki,
 • kako barvni nadzor generira črno - kdaj se črna začne in koliko jo je v temnih odtenkih bistveno vpliva na porabo. Na interne nastavitve tiskalnika ne moremo vplivati, a če delamo HT ICC opis za RIP, potem lahko naredimo več ICC opisov za različno količino porabljene barve. Več o RGB/CT/HT načinu tiskanja,
 • in nenazadnje - kakšna je grafika - svetla, temna, polno pokrita, z večjimi praznimi (belimi) področji, ... 

 

Kaj navajajo proizvajalci?

Epson SureColor SC-T7200

Epson navaja: strošek črnila pri tisku slike s kolesom (BIKE) na različne papirje in pri različnih nastavitvah tiskanja prikazuje spodnja tabela. Prišteti je potrebno še strošek papirja. Cene so informativne in ne vključujejo DDV.


 

Epson SC-F2000 (predhodnik SC-F2100)

Za ta tiskalnik je pogovor o ceni izpisa še posebno zanimiv, saj lahko nastavljamo različno količino barve za isto tkanino glede na pričakovanja in želje naročnika ali izvajalca. A vseeno - Epson navaja te cene:

 

Količina porabljene barve za izpis je odvisna od velikosti motiva, ločljivosti izpisa, uporabljene tkanine, .... in celo od programa, s katerim izpisujete! Program Garment Creator (ki je priložen tiskalniku) vam za določene nastavitve da informativno porabo barve in glede na vnešeno ceno barve tudi ceno takega izpisa. Po podatkih Epson-a je cena barve (skupaj s čiščenji) za natis motiva s slike na črno majico v velikosti A4 1,5 eur + ddv. Cena barve za izpis motiva na belo majico je 0,33 eur + ddv (oboje pri nastavitvah: barve 1440 x 720 dpi, 8 pass in bela 1440 x1440 dpi, 8 pass). Pri temni majici je potrebno upoštevati še strošek predpriprave blaga - obdelave s posebno tekočino.

 

 

Kaj smo mi ugotovili?

 

Test 2005

Tega leta smo naredili podroben test porabe barve pri enako velikem izpisu. Večina izpisov (označeni z BEST RIP) so bili preiskusni odtis in zato iste barve. Tole smo takrat napisali:

 

Nekateri tiskalniki vodijo statistiko, ki pove, koliko barve je bilo porabljene. Tako lahko po izpisu izvemo, koliko barve smo porabili za zadnji izpis. Tiskalnik Epson Stylus Pro 4000 v 2xCMYK konfiguraciji je pokazal, da je porabil 11ml barve za deset izpisanih strani (ostali tehnični podatki so: papir EFI Proof 9150 semimat, generacija črne UCR, začetek črne pri 60%, uporabljena ločljivost 720x720 dpi). Velikost testne forme je A3+ (329 mm x 483 mm).

 

Še nekaj številk:

 • Epson 4000 2xCMYK konfiguracija: 1.1ml (100%) - BEST RIP; Papir 9150 (proof); Ref: Tiskarna Pleško
 • Epson 4000 CMYKcmkK konfiguracija: 1.36ml (123%) - BEST RIP; Papir 9150 (proof); Ref: Tiskarna Pleško
 • Epson 4000 CMYKcmkK konfiguracija: 1.6ml (145%) - Gonilnik; Semimat nastavitev
 • Epson 4000 CMYKcmkK konfiguracija: 1.42ml (129%) - BEST RIP; Papir 9150 (proof); Ref: ISO Coated
 • Epson 4000 CMYKcmkK konfiguracija: 1.1ml (100%) - BEST RIP; 'ON Ofset' papir (navadni ofset papir)
 • Epson 4400 2xCMYK konfiguracija: 1.16ml (105%) - BEST RIP; Papir 9150 (proof); Ref: Tiskarna Pleško
 • Epson 4800 CMYKcmykk konfiguracija: 1.45ml (132%) - BEST RIP; Papir 9150 (proof); Ref: Tiskarna Pleško

Ostali parametri so isti, kot je opisano zgoraj. V oklepaju je faktor - 1.1ml = 100%

 

Tiskalniki tiskajo v CMYK načinu. Levo je prikaz z vsemi barvami, desno po posameznih barvnih kanalih.

 

Epson L800 - test 2013

Ljudje smo ponavadi skeptični do navedenih podatkov o porabi. V našem podjetju radi preverimo navajanja proizvajalca, če je le možno.

 

Ob začetku prodaje tiskalnika L800 (aprila 2013) ste mogoče dobili po pošti primer izpisa na TECCO DryLab Glossy papir v velikosti 10x15cm. Izpisali smo 300 istih fotografij v največji ločljivosti in z natančno tehtnico stehtali barve pred in po tisku. Za 300 fotografij smo porabili 61g barve. Če preračunamo na kos je to nekaj manj, kot smo predvidevali, barva za eno fotografijo nas je stala 0,028€ +ddv. Ali drugače - s kompletom barv (6*70ml) bi lahko natisnili 2.065 takih fotografij. Seveda ni pomembno točno število, a velikostni razred je točen in s tem tudi ocena stroška izpisa. 

 

L805 se od L800 loči le po WiFi vmesniku, cena izpisa je enaka.

 

Gornja fotografija v velikosti 10,2x15,2cm (papir in barva) nas je stala 0,094€ +ddv* (izmerjeno!). Poraba barve na A4 velikost je pri tej fotografiji 0.8ml (vseh barv).

*Opomba - v primerjavi z 2013 so cene barv in papirja v 2017 nekoliko nižje.

 

Kako izvemo dejansko porabo barve?

Pred izpisom

Nekateri programi se radi pohvalijo, da znajo izračunati porabo barve pred izpisom. Mi smo jih nekaj preiskusili in ugotovili, da so napake tudi več kot 30% od dejanske porabe, ki smo jo dobili s tehtanjem kartuš. 

 

Po izpisu

Nekateri tiskalniki vodijo v dnevnku (log) tudi porabo. To si lahko pogledamo, izpišemo, ali uvozimo v posebne programe za statistiko izpisa. Pri Epsonu se tak program imenuje LFP Accounting Tool, pri Canonu pa Accounting Manager.

 

Uporaba orodja LFP Accounting Tool. Canon ima zelo podoben Accounting Manager.

 

Kako naj potem računamo porabo?

Iz vsega navedenega je jasno, da točne številke ne bo nikoli. Nekaj številk, ki jih najpogosteje omenjamo v povezavi s porabo barv:

 • 1 ml - temna fotografija na foto papir na tiskalniku s svetlimi barvami A4 velikost
 • 1.1 ml - forma za preiskusni odtis, 2xCMYK tiskalnik, A3+ velikost (opis zgoraj)
 • 12 ml / m2 - v 1m2 gre dobrih 15 A4 listov

 

Povezane novice

Na kratko:

 • Nobena barva ni obstojna!
 • Pigmentne barve so obstojnejše od dye barv.
 • Obstojnost je odvisna od barve in od medija, na katerega se barva nanaša.
 • Objavljene številke o obstojnosti so primerjalne, ne absolutne!

Pogovori o izpisih prej ali slej zaidejo tudi v precej megleno področje obstojnosti. Vsi mi bi radi imeli obstojne izpise in celo garancijo na obstojnost! A to ni možno. Parametrov, ki vplivajo na barvno obstojnost je več, pa še kombinacije so nepredvidljive.

 

Pri nakupu tiskalnika je potrebno pogledati tudi, koliko stane izpisana stran. Poraba barve je približno ista pri isti pokritosti, glavna razlika je v ceni barve.

Pri nakupu novega foto tiskalnika je potrebno razmisliti o mnogo dejavnikih. Upamo, da vam bodo naslednje vrstice v pomoč pri odločitvi.

Piškotki za analitiko
Se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
So potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Omogočajo prikaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni ciljnemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih