Prijava na novice
Povpraševanje
Kontaktni podatki

   01 511 40 10       info@tavija.si  

Inštrumenti za kalibracijo ekrana

Obdelava fotografij in priprava za tisk je močno otežena, če se dela na nekalibriranem monitorju. V datoteki je ena barva, na monitorju druga. Za kalibracijo monitorja imamo tri rešitve - i1Display Studioi1Display Pro in i1Display Pro Plus. V čem se razlikujejo?

i1 Display

 

V začetku leta 2020 je X-Rite prenovil inštrumente za kalibracijo prenosnikov, monitorjev in projektorjev. ColorMunki Display ni več dobavljiv, prišla sta dva nova inštrumenta i1Display Studio in i1Display Pro Plus. Izboljšave so plod dolgoletnih izkušenj: novi sistem internih filtrov omogoča bolj točno in ponovljivo merjenje, z enostavnim preklopom vgrajenega difuzorja pa lahko merimo tudi ambientno svetlobo.

 

i1Display Studio je najcenejši in najbolj enostaven. Omogoča kalibracijo monitorjev, projektorjev in prenosnih naprav. Lastniki starejšega ColorMunki Display lahko naložite i1Display Studio brezplačno in uporabljate 64-bitni program tudi na mac OS. Za naprave z manj kot 1000 nits svetilnosti.

 

i1Display Pro je ostal takorekoč nespremenjen. V paketu najdemo bistveno več kot v Studio, saj je poleg precej boljšega programa i1Profiler priložen tudi paket Pantone ColorManager. Ta omogoča enostavno in točno delo s Pantone barvami ter preverjanje točnosti prikaza Pantone barv na monitorju. Preverjanje točnosti barv lahko naredimo s priloženimi Pantone definicijami barv, RGB barvno karto ali s poljubno barvno paleto. Prav preverjanje narejenega opisa je ključnega pomena. Iz tega preverjanja ne izvemo samo, ali smo naredili vse tako, kot je potrebno, ampak tudi ali je monitor še vedno dober. V fazi nakupa monitorja lahko tudi numerično ugotovimo razliko med barvno reprodukcijo različnih monitorjev.  Tudi ta je namenjen za kalibracijo naprav z manj kot 1000 nits svetilnosti. Meritve so približno 5 krat hitrejše kot pri inštrumentu Studio. 

 

i1Display Pro Plus je novi inštrument, ki omogoča merjenje novejših, zelo svetlih, monitorjev. Merite lahko do 2000 nits (2000 cd/m2, približno 6,582 lumnov). Prav tako so izboljšali meritve v temnih in neutralnih barvah. Program omogoča izbiro BT.1886 gamma krivulje, ki je v uporabi predvsem v filmski industriji. 

 

Vse tri rešitve omogočajo:

  • merjenje ambientne svetlobe,
  • direktno komunikacijo z monitorjem preko tehnologije ADC (Automatic Display Control), ki omogoča avtomatično nastavitev temperature, kontrasta in svetilnosti preko standardne DDC povezave med računalnikom in monitorjem.

 

Novi sta tudi funkciji za avtomatično korekcijo monitorja glede na ambientno svetlobo in Flare Correct (avtomatično korekcijo kontrasta glede na ambientno svetlobo), ki ju pa odsvetujemo.

 

i1Pro 3

 

Kalibracijo monitorjev lahko izvajamo tudi s spektrofotometrom i1Pro3, a je nekoliko bolj zamudno, saj je potrebno sestaviti prave nastavke. Samo merjenje je bistveno bolj počasno v primerjavi z inštrumentom Display in (zanimivo) tudi manj natančno. Zato se večina uporabnikov inštrumenta i1Pro odloči tudi za nakup i1 Display.

 

Razlogi za nakup

 

Nekaj razlogov za zamenjavo kalibratorja:

  • stari ne dela več,
  • stari ni podprt v novem operacijskem sistemu,
  • z rezultatom kalibracije niste zadovoljni.

 

Novi kalibratorji X-Rite prinašajo nove tehnologije, ki omogočajo doseganje boljše barvne točnosti, boljše ujemanje prikaza na zaslonu z izpisom, profiliranje projektorjev in optimizacijo Pantone barv.

 

Povezane novice

10.05.2022 18:29

Pri kalibraciji ekrana so možni različni scenariji uporabe ter s tem povezane potrebe in želje uporabnikov. Splošni napotki so precej ohlapni, a še vedno za nekatere uporabnike begajoči, saj je opcij precej. Upam, da bo ta sestavek pomagal pri izbiri parametrov.

30.05.2022 18:43

Spektrofotometer ali kolorimeter? Priloženi program, nekaj plačljivega ali celo brezplačnega? Nekaj odgovorov na najbolj pogosta vprašanja.

Najbolj pogosto vprašanje pri kalibraciji monitorja je, kako pogosto naj bi to delali? 

28.05.2020 16:16
Dobitnika TIPA 2020 nagrade

Kalibratorja za monitor X-Rite i1 Display Studio in X-Rite i1 Display Pro Plus sta prejemnika nagrade TIPA 2020 v kategoriji "Najboljša rešitev za barvni nadzor".

Dobri ICC opisi so osnova za barvni nadzor

Dobiti željene barve na papirju je želja vsakega fotografa, oblikovalca ali tiskarja, ne glede na tehnologijo, ki jo uporablja. Včasih bi radi čim bolj verodostojno reproducirali barve, včasih jih želimo spremeniti, a vedno želimo imeti kontrolo nad njimi. Pomembno je, da nam barvni nadzor ne omogoča le hitrejšega in boljšega dela, temveč zmanjšuje stroške (material, čas), ki nastanejo pri napakah. Tako je lahko naše delo tudi cenovno bolj konkurenčno.

ICC profili (barvni opisi) opisujejo, kako določena naprava (tiskalnik, monitor, tiskarski stroj, itn.) upodablja barve. Na internetu je na voljo precej brezplačnih ICC barvnih opisov in nasvetov, kako jih uporabljati. Na tem mestu smo zbrali nekaj povezav.

V reviji Grafičar je bil objavljen strokovni prevod X-Rite-ove knjižice o barvah. Na naši strani pa si lahko pojasnite pojme s pomočjo geslovnika.

Piškotki za analitiko
Se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
So potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Omogočajo prikaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni ciljnemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih