Prijava na novice
Povpraševanje
Kontaktni podatki

   01 511 40 10       info@tavija.si  

Kateri inštrument in program sta najboljša za kalibracijo ekrana?

30.05.2022 18:43

Spektrofotometer ali kolorimeter? Priloženi program, nekaj plačljivega ali celo brezplačnega? Nekaj odgovorov na najbolj pogosta vprašanja.

1. Inštrument

Večno vprašanje je izbira inštrumenta. Spektrofotometer ali kolorimeter? Vsak ima svoje prednosti in slabosti.

 

1.1. Kolorimeter

Pri kolorimetru je tudi zelo pomembno vprašanje - kateri kolorimeter? Zgodovinsko velja, da je potrebno kolorimeter zamenjati vsakič, ko se zamenja tip monitorja. Kar je bilo dobro za CRT monitorje, ni bilo dobro za prve LCD monitorje. Naslednja menjava je bila potrebna pri uvedbi LED osvetlitve LCD monitorjev. Novi inštrumenti so lahko merili stare naprave, obratno to ni šlo. Dejansko je nekaj problema v senzorju, nekaj pa v korekcijskih tabelah. 

 

1.2. Spektrofotometer

Kalibracija ekrana s spektrofotometrom je bila vedno precej bolj zamudna in nerodna kot kalibracija s kolorimetrom. Že manipulacija je težja, saj je potrebno spektrofotometer kalibrirati na posebni ploščici, in ga potem pritrditi na nosilec, ki omogoča merjenje ekrana. Drugi problem je čas merjenja. Merjenje s spektrofotometrom je nekajkrat počasnejše kot merjenje s kolorimetrom.

 

Glavni razlog za počasnejše merjenje je precej enostaven - kolorimeter ima tri senzorje. Poleg tega je vhodna odprtina zelo velika. Vsa svetloba se razdeli samo na tri senzorje, ki lahko hitro in točno izmerijo jakost svetlobe. Pri spektrofotometru je vhodna odprtina neprimerno manjša, pa še svetloba se deli na bistveno več senzorjev (recimo i1Pro2 meri na 3,5 nm od 380 do 730 nm - 100 senzorjev). Posledično dobi vsak senzor zelo malo svetlobe. 

 

En od večjih problem v preteklosti so bile špice v barvnem spektru, ki jih je spektrofotometer videl in upošteval v kalkulaciji, kolorimeter pa ne. Ljudje tudi nismo videli teh špic. Zato je bilo merjenje s kolorimetrom bolj podobno tistemu, kar smo ljudje videli. Novejši monitorji imajo teh špic v spektru bistveno manj.

 


CCFL osvetlitev monitorja Samsung 214T - rdeči, modri in zeleni kanal. S pikami je označena meritev bele svetlobe, siva črta predstavlja spekter sive barve na zaslonu. Izmerjeno z inštrumentom i1Pro2.


LED osvetlitev novejšega monitorja - rdeči, modri in zeleni kanal. S pikami je označena meritev bele svetlobe, sive črte predstavlja spekter različno sivih barv na zaslonu. Svetlejša kot je siva, višja je krivulja. Izmerjeno z inštrumentom i1Pro2.

 

1.3. Naš nasvet

Za večino uporabnikov je kolorimeter prava izbira. Meritve so hitre, naprava majhna in nezahtevna za rokovanje. ICC opisi so dovolj točni za večino uporabnikov. Če pa imate večje zahteve po točnosti, več monitorjev, priključenih na isti računalnik ali kaj podobnega, potem je spektrofotometer boljša izbira, a le z ustrezno programsko opremo.

 

2. Programska oprema

S časom smo ugotovili, da priloženi i1Profiler ni dovolj. Problemi se pokažejo predvsem pri kalibraciji več monitorjev, ki so priključeni na en računalnik. Tudi v primeru, da gre za isti tip monitorja, so razlike vidne, če damo za ozadje eno od sivih barv. Večina uporabnikov bi samo zamahnila z roko - nam to ni bilo dovolj dobro. Poiskusili smo  z dvema rešitvama - brezplačni displayCAL in basICColor Display. Slednji je plačljiv, a je rezultat dolgoletnega razvoja enega največjih strokovnjakov za barve Karla Kocha. Vgrajene ima algoritme, ki jih drugje nismo zasledili.

 

Oba programa po vnosu uporabnikovih želja precej samostojno naredita ICC opis in takoj preverita rezultat. Če merimo s kolorimetrom, ni bistvene prednosti pred i1Profilerjem. Bistena razlika je pri merjenju s spektrofotometrom. Čas se sicer podaljša, a rezultat je neprimerno boljši.

 

Časi - uporabno samo kot primer. V programih so opcije za nastavljanje hitrosti merjenja, Display in displaCAL delata tudi optimizacijo, ki lahko precej spremeni končni čas, a tudi bistveno izboljša rezultat.

 

i1Profiler (priložen inštrumentu i1Display Pro in i1Pro ob nakupu)

 • inštrument i1Display - 3:01 za ICC, 1:05 za preverjanje
 • inštrument i1pro2 - 6:10 za ICC, 1:16 za preverjanje 

basICColor Display (doplačilo - pokličite za ceno)

 • inštrument i1pro2 - 6:60 - 9:45 (za ICC in preverjanje)

displayCAL (brezplačni)

 • inštrument i1Display - 10:00 (za ICC in preverjanje)
 • inštrument i1pro2 - 26:00 (za ICC in preverjanje)

 

2.1. i1Profiler

Program je splošni za vse novejše inštrumente podjetja X-Rite (Calibrite) družine Display in i1Pro. Odvisno od verzije inštrumenta je na voljo več ali manj opcij. Program je preprost za uporabo, večina uporabnikov je zelo zadovoljna z rezultatom. Nastavitve parametrov in njihov opis najdete na naši posebni strani.

Povezave:

 

2.2. basICColor Display

 

 

Praktično vse opcije se imenujejo isto ali zelo podobno kot v programu i1Profiler. ICC opisi so precej boljši, predvsem pri uporabi spektrofotometra. Program ima precej prednastavitev za različne scenarije uporabe monitorja - softproof, urejanje fotografij, videa, in podobno. Pro verzija licence omogoča tudi zelo napredne funkcije. Več informacij na njihovi strani. Program lahko kupite pri nas. 

Povezava: Poročilo o kakovosti ICC opisa (PDF)

 

2.3. DisplayCAL

 

 

Glavna prednost je cena - program je brezplačen. ICC opisi so odlični, a čas za izdelavo je na meji uporabnosti. 

Povezava: Poročilo o kakovosti ICC opisa s kolorimetrom in spektrofotometrom (HTML)

 

Povezane novice

10.05.2022 18:29

Pri kalibraciji ekrana so možni različni scenariji uporabe ter s tem povezane potrebe in želje uporabnikov. Splošni napotki so precej ohlapni, a še vedno za nekatere uporabnike begajoči, saj je opcij precej. Upam, da bo ta sestavek pomagal pri izbiri parametrov.

Najbolj pogosto vprašanje pri kalibraciji monitorja je, kako pogosto naj bi to delali? 

Obdelava fotografij in priprava za tisk je močno otežena, če se dela na nekalibriranem monitorju. V datoteki je ena barva, na monitorju druga. Za kalibracijo monitorja imamo tri rešitve - i1Display Studioi1Display Pro in i1Display Pro Plus. V čem se razlikujejo?

27.06.2018 08:30
DisplayCAL poveča kakovost ICC opisa za ColorMunki

DisplayCAL je odprtokodna rešitev za kalibracijo ekrana, ki podpira tudi X-Rite inštrumente. ICC opisi so nekoliko slabši od tistih, narejenih z basICColor Display, a dovolj dobri za večino uporabnikov. Primerjave z i1Profiler nismo naredili, ker programa ne želita testirati ICC opise od drugega proizvajalca.

Dobri ICC opisi so osnova za barvni nadzor

Dobiti željene barve na papirju je želja vsakega fotografa, oblikovalca ali tiskarja, ne glede na tehnologijo, ki jo uporablja. Včasih bi radi čim bolj verodostojno reproducirali barve, včasih jih želimo spremeniti, a vedno želimo imeti kontrolo nad njimi. Pomembno je, da nam barvni nadzor ne omogoča le hitrejšega in boljšega dela, temveč zmanjšuje stroške (material, čas), ki nastanejo pri napakah. Tako je lahko naše delo tudi cenovno bolj konkurenčno.

Sorodni artikli

  -2%
  Calibrite ColorChecker Studio
  Upravljanje barv za fotografe, omogoča kalibracijo od zajema barv do izpisa.
  Cena brez popusta:
  610,00 €
  Akcijska cena z DDV:
  597,80 €
  Najnižja cena v 30 dneh
  610,00 €
  -5%
  X-Rite i1 Basic Pro 3
  Sektrofotometer I1 Pro 3 in programska oprema za kalibracijo monitorjev in projektorjev.
  Cena brez popusta:
  1.964,20 €
  Akcijska cena z DDV:
  1.865,99 €
  Najnižja cena v 30 dneh
  1.964,20 €
  -5%
  X-Rite i1 Publish Pro 3
  Popolna rešitev za izdelavo ICC barvnih opisov za strokovnjake v pripravi za tisk, ki morajo obvladovati tako RGB kot CMYK in CMYK+N potek dela. Z i1 Pro 3 inštrumentom.
  Cena brez popusta:
  3.440,40 €
  Akcijska cena z DDV:
  3.268,38 €
  Najnižja cena v 30 dneh
  3.440,40 €
  -5%
  X-Rite i1 Basic Pro 3 Plus
  Sektrofotometer I1 Pro 3 Plus in programska oprema za kalibracijo monitorjev in projektorjev.
  Cena brez popusta:
  2.342,40 €
  Akcijska cena z DDV:
  2.225,28 €
  Najnižja cena v 30 dneh
  2.342,40 €
  Piškotki za analitiko
  Se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
  Piškotki za družabna omrežja
  So potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
  Piškotki za komunikacijo na strani
  Omogočajo prikaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
  Piškotki za oglaševanje
  So namenjeni ciljnemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
  Kaj so piškotki?
  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih