Prijava na novice
Povpraševanje
Kontaktni podatki

   01 511 40 10       info@tavija.si  

Epson L tiskalniki - nivo barv, resetiranje in prenašanje

Tiskalnik L800 nima kartuš - barve kupujete v plastenkah in jo dolivate v rezervoarje. Za optimalne izpise in minimalne probleme s tiskalnikom preberite spodnje nasvete.

1. Nivo barve

Pri vseh tiskalnikih s CIS napajanjem je največji problem, če v sistem pride zrak. V nekaterih sistemih ni rešitve - potrebna je menjava (včasih sistema, včasih tiskalnika). Pri L800 ne vemo, kakšen je postopek, saj do sedaj še nismo našli uporabnika, ki bi mu uspelo tiskati toliko časa, da bi tiskalnik potegnil zrak v cevke.

 

Biti morate zelo pozorni, da nivo barv nikoli ne pade pod črto, ki je označena na spodnjem delu posode z barvami. Zgornji nivo je načeloma omejen s količino barve, ki jo lahko nalijete, ko posoda z barvami leži na mizi.

 

Najnižji še varen nivo barv

 

Z nivojem barve v rezervoarjih je povezan tudi pritisk barve v glavi. Več kot je barve v rezervoarju, večji je pritisk. To dejstvo lahko izrabite za zmanjševanje problemov s šobami pri polno obarvanih fotografijah. Če opažate, da pri tisku večje količine temnih fotografij prihaja do črt, lahko posodo nekoliko dvignete (podložite). Tako bo pritisk večji in barva bo močneje tekla proti glavi. Z dvigovanjem ne smete pretiravati, saj lahko preveč povečate pritisk in barva lahko začne nenadzorovano kapljati na izpis. Brez problemov lahko dvignete posodo toliko, da bo nivo barve, ki jo je največ, nekako na isti višini, kot bi bil nivo, če bi bil rezervoar poln. Če posodo dvignete, morate nekako onemogočiti prevračanje, saj tista dva zoba, ki jo običajno fiksirata, ne bosta več na svojem mestu.

 

Varen dvig

 

Svetujemo, da ne čakate, da nivo barv pade na minimum. Napolnite barve, ko padejo pod polovico. Na ta način boste bolj sigurni, da vam je slučajno ne zmanjka, pa tudi problemov s šobami boste imeli manj.

 

2. Resetiranje barve

Tiskalnik nima senzorjev za količino barv v rezervoarjih. Nivo v programu "Status monitor" in dejanski nivo nista povezana! Ko program našteje določeno število odtisnjenih kapljic, vas opozori, da morate napolniti barve in resetirati števce. Možnosti je več:

 

2.1. Resetiranje na način 'EPSON'

Epson si je ta postopek zamislil tako, da po opozorilu kliknete na "How To". Program vam pokaže nivoje barv in za tiste, ki so blizu konca, omogoči izbiro resetiranja. V naslednjem koraku vas povpraša za kodo, natisnjeno na plastenki z barvo. Naše izkušnje so, da te kode ni potrebno natančno prepisati (vnesete lahko poljubne številke). Opisani postopek deluje le če imate pravilno nameščen program "My Epson Portal". Če ga nimate, ne boste mogli resetirati nivoja barv. Isto se zgodi, če kakšen program za zaščito programu "My Epson Portal" blokira komunikacijo preko interneta. V tem primeru lahko tiskalnik priključite na drug računalnik (če ga imate) ali uporabite drug način resetiranja.

 

 

 

Glede na video, ki smo ga našli na netu, naj bi šlo tudi brez interneta in prave številke. 

 

2.2 Resetiranje s programom "WicReset"

Dostop do interneta je lahko problem pri tiskanju na terenu. V tem primeru je "EPSON" način resetiranja lahko zelo problematičen. A na netu je možno najti brezplačni program "WicReset" z opcijo brezplačnega resetiranja nivoja barv in plačljivega resetiranja nivoja odpadne barve (filcov). Ko smo ga preiskušali, nam je ta program potožil, da resetiranje barv ni uspelo, a "Status monitor" je pozneje ugotovil, da so vsi nivoji barv resetirani. Skratka - kljub opozorilu nam je program pravilno resetiral števce. Program seveda uporabljate na lastno odgovornost.

 

 

2.3. Servisni program za L800

Prav tako je na netu možno najti servisni program za L800. Ta program omogoča marsikaj, a je za povprečnega uporabnika uporaba lahko zelo nevarna. Dejansko lahko z nepravilno uporabo programa tiskalnik nepopravljivo pokvarite. Uporabo svetujemo le, če ni več nobene druge možnosti. Program seveda uporabljate na lastno odgovornost.

 

3. Nivo barv in prenašanje tiskalnika

Če tiskate na različnih dogodkih in tiskalnik prenašate, morate slediti navodilom proizvajalca. Zapiranje ventila na posodi z barvo je nujno! Zapiranje odprtin za zrak je nekoliko manj nujno, saj so te odprtine na vrhu posode. Če imate visok nivo barv v rezervoarjih, svetujemo, da jih zaprete. Mi smo naš tiskalnik prenašali tudi z odprtimi, a je bil nivo barv okoli polovice. Z zapiranjem teh odprtin je nekoliko več dela, a sigurnost, da ne bo prelite barve, je tako večja. Vsekakor pred tiskanjem ne pozabite odpreti ventila in odprtin za zrak!

 

Piškotki za analitiko
Se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
So potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Omogočajo prikaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni ciljnemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih