Prijava na novice
Povpraševanje
Kontaktni podatki

   01 511 40 10       info@tavija.si  

Izdelava filmov z ink-jet tiskalniki

Osvetljevanje na film iz dneva v dan izgublja svoje največje uporabnike. Tisti, ki ostajajo vezani na film v svoji produkciji, imajo vedno večje probleme. Čeprav je kvaliteta filma pri osvetljevanju dejansko največja, število osvetljevalnih naprav upada. Razlog leži v kemiji.

 

Se pa da film izdelati tudi z ink-jet tiskalnikom. Sledi nekaj naših ugotovitev, ki vam bodo mogoče v pomoč.

Prvi problem osvetljevalnih naprav je ekološki, saj ta tehnologija uporablja živo srebro, drugi pa tehnično/finančni. Osvetljeni film je potrebno razviti. Kemija za razvijanje pa potrebuje redno delo, da se regenerira. Če se ne osvetli določena dolžina na (praktično) dnevni osnovi, kemija 'umre' in jo je potrebno zamenjati. To pa je tako ekološki kot finančni problem. Zato lahko dandanes dobite delujočo osvetljevalno napravo dobesedno brezplačno.

 

Kaj pričakujete od filma?

Začrnitev

Za nadaljno uporabo filma moramo imeti določeno začrnitev. Pri ink-jet filmih lahko rečemo, da je te 'dovolj' za večino nadaljne uporabe. Pri nas jo seveda merimo z inštrumenti, a ti merijo v vidnem delu spektra, večina postopkov kopiranja pa uporablja UV svetlobo. Tako so številke uporabne le v primeru, ko primerjamo dva filma ali delamo linearizacijo. Absolutno so pa te številke nepomembne. Do sedaj nam stranke niso potožile, da ne bi mogle uporabiti ink-jet filmov.
 

Oster izpis

Različne tehnike tiska zahtevajo različno ostre robove. Ink-jet filmi seveda nimajo istega roba, kot tisti iz osvetljevalnih naprav, saj so sestavljeni iz drobnih kapljic. Vendar kvaliteta zadostuje za večino namenov. Z ločljivostjo je seveda povezana tudi hitrost tiskanja. Tako nekateri RIPi podpirajo tudi 2880x2880 dpi, a en A5 film se v tem primeri izpisuje 30 minut! Uporabniki ponavadi nastavijo eno od manjših ločljivosti (recimo 1440x720dpi), da se film izpiše v nekaj minutah.

 

Raster

Z ink-jet izpisi lahko tiskamo celo 150lpi, a le v višljih ločljivostih. Večina uporabnikov tiska filme za sitotisk na tekstil, zato so filmi brez rastrov (eno ali večbarvna polna polja) ali bolj grobih rastrih (če gre za barvne izvečke).

 

Kaj potrebujete za izdelavo filmov z ink-jet tiskalnikom?

Ink-jet tiskalnik

Izbira tiskalnika je ponavadi omejena z modeli, ki so podprti v RIPu. Za izdelavo filmov se ponavadi uporablja tiskalnike s piezo glavo (EPSON) zaradi točnosti in stabilnosti izpisa. Naslednji faktor je cena izpisa. Ta je največkrat direktno povezana z velikostjo kartuš. Večja kot je kartuša, cenejši je mililiter barve. Večji tiskalniki imajo tudi možnost tiskanja na role, kar posledično zmanjša odpadke pri tiskanju in probleme pri vstavljanju pol.

 

Barva

Prvi sistemi so svetovali uporabo posebne črne (ponavadi dye barva) zaradi večje začrnitve in večje izbire med folijami. To je precej otežilo ali celo onemogočilo uporabo tiskalnika v standardne namene - za tisk plakatov, preiskusnih odtisov, fotografij, ... Moderni RIPi imajo boljši način mešanja različno velikih kapljic in na nove filme (prilagojene za pigmentne barve) dosegajo dovolj dobro začrnitev.

 

Folija

Na tržišču je precej različnih folij. Začrnitev in ostrina izpisa naj bi se močno razlikovala, a naši testi tega ne potrjujejo. Na folijah, ki smo jih testirali prinas, je bil glavni razlog za ostrino in začrnitev RIP. V našem prodajnem programu imamo folije lastne blagovne znamke, TECCO in EFI.

 

RIP

Po naši testih je to ključni del verige do boljšega filma. RIP omogoča tiskanje samo s črno barvo, boljšo kontrolo začrnitve ter rastriranje. Točno rastriranje pod izbranimi pogoji je pomembno za tisk. Nekateri programi so bolj enostavni in cenejši, drugi so bolj kompleksni in dražji. Do sedaj nismo našli RIP, ki bi imel vse funkcije, ki jih želimo, za zmerno ceno. V ponudbi imamo kar nekaj rešitev. Izbira je odvisna od uporabnika. Ko ugotovimo potrebe in zmožnosti uporabnika, lahko svetujemo pravo izbiro.

 

Kje lahko uporabite ink-jet filme in kakšne so alternative

Ofset tisk

CTP je zamenjal večino filma. Večje tiskarne imajo ponavadi svojo CTP enoto, manjšim delajo plošče grafični studiji. Nekaj malega se še uporabljajo laserski tiskalniki in folije. Novejši laserski tiskalniki imajo bolj fini toner in je črnina ponavadi premajha, pa še reakcija na začrnitvene sisteme ni taka, kot na starejših tonerjih. Za nezahtevne tiskovine se lahko uporablja tudi film, narejen z ink-jet tiskalnikom.     

 

Sitotisk

CTS sistemi so zelo redki in jih imajo le največji sitotiskarji. Ostali še vedno uporabljajo filme ali pa so že prešli prav na ink-jet rešitev, ki zadovoljuje večino potreb.

 

Tampotisk

Najzahtevnejši tampotisk smo včasih komaj zadovoljevali celo s filmi, narejenimi v največji ločljivosti - recimo tisk 1-2 pike velikega besedila na modele vlakov v Mehanu. A teh potreb je še zelo malo. Večino 'normalnega' dela je možno narediti z ink-jet tehnologijo.

 

Fleksotisk

Večina uporabnikov je prešla na CTP za flekso tisk. Alternative praktično ni, saj tudi ni neke potrebe glede na naravo tiska.  

 

Klišeji

Negativi in tanke linije ter male pisave dolgo časa niso bili rešljiv problem za alternativo filmom. Laserski tiskalniki so praktično neuporabni zaradi razsipanja tonerja. Z ink-jet rešitvami se da zamenjati film v večini primerov.

 

Tiskana vezja

V bistvu gre za dve potrebi - jedkanje in sitotisk. Jedkanje se ponavadi rešuje s foto ploterji, sitotisk kot je opisano zgoraj. Poleg ponovljivosti je pomembna še absolutna dimenzijska točnot. Pri manj zahtevnih vezjih zaradi vrtanja, pri bolj zahtevnih zaradi strojnega postavljanja SMD elementov. Pri malih serijah enostavnih vezij se lahko uporablja tudi ink-jet rešitev. Pri večjih količinah in bolj profesionalnih vezjih je potrebno uporabiti bolj točne rešitve.

 

Primerjava osvetljenega in natisnjenega filma

 

 

Za merjenje prosojnost in linearizacijo
RIPov uporabljamo inštrument Techkon

 
Podroben pogled na izpis nam
omogoča USB mikroskop Celestron

 

6pt veliko besedilo, pozitiv, približno 20-kratna povečava

 

osvetljeno na film

 
natisnjeno s tiskalnikom (2880dpi)

 

6pt veliko besedilo, negativ, približno 20-kratna povečava

 

osvetljeno na film

 
natisnjeno s tiskalnikom (2880dpi)

 

raster, pozitiv, približno 30-kratna povečava

 

osvetljeno na film (150lpi)

 
natisnjeno s tiskalnikom (2880dpi, 150lpi)

 

0,1pt linije (0.0376065mm), negativ, približno 20-kratna povečava

 

osvetljeno na film

 
natisnjeno s tiskalnikom (2880dpi)

 

0,2pt linije, pozitiv, približno 20-kratna povečava

 

osvetljeno na film

 
natisnjeno s tiskalnikom (2880dpi)

 

 

Zaključek

Moderni ink-jet tiskalniki lahko na ustrezno folijo odtisnejo tudi do 150lpi z zadostno črnino za večino potreb. Če bi radi izdelovali svoj film z ink-jet tiskalnikom nas kontaktirajte. Po definiranju zahtev vam bomo svetovali pravo kombinacijo, vas naučili delati z izbranimi orodji in vam nudili tudi kakovostni potrošni material.

 

 

Povezane novice

16.03.2022 18:27

Tudi nekateri Canon tiskalniki so primerni za izdelavo filmov, kot imamo opisano na naši strani.

Sorodni artikli

  CADlink FilmMaker DTP+ v.10
  Program za izdelavo grafičnih filmov z ink-jet tiskalnikom; za namizne tiskalnike ter večje do vključno širine izpisa 24˝.
  Cena z DDV:
  603,90 €
  CADlink FilmMaker XL+ v.10
  Program za izdelavo grafičnih filmov z ink-jet tiskalnikom; za velikoformatne tiskalnike s širino izpisa 25" ali več
  Cena z DDV:
  1.091,90 €
  -10%
  TAVIJA F136 film-folija, 43,2 cm x 30,5 m
  Prozorna sijajna folija, 175 g/m2, hitro sušenje, za izdelavo filmov za sitotisk, 3˝ jedro
  Cena brez popusta:
  96,50 €
  Akcijska cena z DDV:
  86,85 €
  Najnižja cena v 30 dneh
  96,50 €
  Tecco:Production SF140 Screen Film Premium, A4, 25 listov
  Prosojen film, uporaben za filme v ofsetu in sitotisku, 140 mikronov
  Cena z DDV:
  25,13 €
  Piškotki za analitiko
  Se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
  Piškotki za družabna omrežja
  So potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
  Piškotki za komunikacijo na strani
  Omogočajo prikaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
  Piškotki za oglaševanje
  So namenjeni ciljnemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
  Kaj so piškotki?
  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih