Prijava na novice
Povpraševanje
Kontaktni podatki

   01 511 40 10       info@tavija.si  

Barvno točno tiskanje z velikim barvnim obsegom

Dostikrat se pojavi želja, da bi z ink-jet tiskalnikom natisnili barve, ki so izven standardnega RGB ali CMYK barvnega prostora. Največkrat gre za neprocesne barve podjetja Pantone. Najboljše rezultate praviloma dosegajo posebni programi za tiskanje. Za enostavno in barvno točno tiskanje z velikim barvnim obsegom na vašem obstoječem ink-jet tiskalniku imamo zelo zanimivo rešitev, za katero potrebujete dober ink-jet papir in nekaj znanja.

Kaj rešitev omogoča?

Opisani način tiskanja omogoča možnost točne reprodukcije kar 99,7% vseh PANTONE® barv! Testi kažejo, da je 99,7% barv iz PANTONE FORMULA GUIDE coated barvnega kataloga bilo točno reproducirano pri izpisovanju na tiskalnik Epson Stylus Pro 4900 na papir PANTONE® VIBRANT by Felix Schoeller in to brez kakšnega posebnega sistema za barvno upravljanje. Opisani način je primeren tudi za barvno točno izpisovanje fotografij.

 

Kaj potrebujete?

Tiskalnik

Tiskalnik naj bi imel čimvečji barvni obseg. Praviloma imajo tiskalniki z več dodatnimi barvami večji barvni obseg od tistih brez dodatnih barv. Svetle barve (lc, lm, lk, llk) omogočijo lepše prehode, a ne pripomorejo k velikosti barvnega obsega. Barve, ki povečajo barvni obseg, so na primer oranžna, rdeča, modra, vijolična, zelena. Velikost barvnega obsega je odvisna tudi od čistosti pigmentov osnovnih barv. Z opisanim načinom tiskanja smo povečali barvni obseg na izpisu glede na standardne načine tiskanja na vseh testiranih tiskalnikih.

 

Papir

Število in tip premazov določenega papirja za tiskalnik tudi močno vpliva na barvni obseg. Praviloma imajo mat premazi manjši barvni obseg od polsijajnih in sijajnih. PANTONE® VIBRANT by Felix Schoeller je nekoliko poseben papir, ki poleg velikega barvnega obsega prinaša kar nekaj novosti. Do sedaj še nismo zasledili Pantone logotipa na zadnji strani papirja. Ta papir si je to prislužil zaradi zelo velikega barvnega obsega in enostavnega načina tiskanja, ki omogoča odlično barvno ujemanje Pantone barv. Navkljub vsemu pa je cena papirja ostala zelo konkurenčna.

 

Navodila za tiskanje

Samo tiskalnik in papir nista dovolj - potrebujete napotke za tiskanje. Trenutno so na voljo navodila za tiskanje v angleškem jeziku za

POZOR! Naš nasvet je, da pri tiskanju uporabite Relativno kolorimetrični upodobitveni način - in ne absolutnega, kot je v navodilih.

 

Pogosta vprašanja

Kakšno točnost lahko pričakujem?

Nasplošno je v številkah nemogoče povedati, je le preveč tiskalnikov in barv. Mi smo naredili teste na naših demo tiskalnikih in iz vseh treh programov, za katere so na voljo navodila. Optična primerjava je res fascinantna! Zgolj v ilustracijo je druga stran našega Pantone kataloga in izpis iz tiskalnika Epson 7900.

 

A obstajajo tudi kake številke za to točnost?

Seveda obstajajo. Na tiskalniku Epson Stylus Pro 4900 je bila izpisana barvna karta z vsemi barvami iz Pantone+ Solid Coated barvnega kataloga. Seveda na način, ki je opisan zgoraj. Meritve so bile narejene z inštrumentom X-Rite iSis, način merjenja M0. Primerjavo barv je izračunal program EFI Verify z DeltaE2000 formulo. Povprečni DeltaE je bil 1.13, največji 5,73.

 

David Tavčar iz podjetja Artiko je naredil podoben test na svojem tiskalniku Canon iPF6400. Povprečni DeltaE je bil 2.05, največji 11.

 

Ni prav dosti RIPov na trgu, ki se lahko pohvalijo s temi številkami. Zaradi legalnih zapletov rezultatov ne moremo javno objaviti, saj vsebujejo CMYK in Lab vrednosti celotnega barvnega kataloga Pantone Solid Coated. Za večino uporabnikov pa tudi 21 A4 strani številk ni niti neko posebno zanimivo branje.  Za več informacij nas lahko kontaktirate.

 

Naredil sem vse po navodilih, a Pantone barve so vseeno 'sprane'!

Najverjetneje je problem pri definiciji barve. Ko v programih izberete neprocesno (spot) barvo iz knjižnice, morate biti pozorni, v kakšnem barvnem prostoru je izbrana knjižnica. V Adobe programih to opozarja ikona na koncu vrstice z imenom. Izberite knjižnico, kjer so barve definirane v Lab barvnem prostoru.

 

Ne svetujemo CMYK knjižnic neprocesnih barv:

 

Uporabljajte Lab knjižnice neprocesnih barv:

 

Kje najdem zadnje Pantone digitalne knjižnice?

Novejše verzije programov prinašajo tudi novejše verzije knjižnic. Kupci večine Pantone katalogov lahko brezplačno naložijo knjižnice s  strani podjetja Pantone po registraciji kupljenih izdelkov.

 

Zakaj je na spletu tako malo informacij o omenjenem papirju?

PANTONE® VIBRANT by Felix Schoeller  je svetovna novost. V podjetju Tavija se že zelo dolgo ukvarjamo z ink-jet tiskanjem in nas v strokovnih krogih poznajo. Izdelek smo dobili v testiranje pred izidom in to nam je omogočilo, da smo med prvimi ponudniki na svetu.

 

Ne verjamem! :-)

Nič čudnega. Tudi mi nismo na začetku. Na voljo imamo omejeno število testnih paketov s petimi listi. Če želite, lahko poiskusite sami! Sporočite nam naslov, kam naj pošljemo testni zavitek in poiskusite. Za malo več testiranja svetujemo nakup A4 škatle s 50 listi - 19.03EUR z DDV!

 

Želite bolj profesionalno rešitev?

V programu FieryXF lahko neprocesne barve z uporabo spektrofotometra in opcije Verify tudi optimiziramo in zmanjšamo barvno napako na minimum. Izpišete lahko tudi izmerjene vrednosti in barvno razliko do željene barve.

Sorodni artikli

  -30%
  PANTONE® VIBRANT by Felix Schoeller, 43,2 cm x 30 m
  Papir, površina podobna ofset papirju, 230 g/m2, izredno velik barvni obseg, hitro suh izpis, s certifikatom PEFC,3˝ jedro
  Cena brez popusta:
  71,25 €
  Akcijska cena z DDV:
  49,87 €
  Najnižja cena v 30 dneh
  71,25 €
  Piškotki za analitiko
  Se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
  Piškotki za družabna omrežja
  So potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
  Piškotki za komunikacijo na strani
  Omogočajo prikaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
  Piškotki za oglaševanje
  So namenjeni ciljnemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
  Kaj so piškotki?
  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih