Prijava na novice
Povpraševanje
Kontaktni podatki

   01 511 40 10       info@tavija.si  

Izdelava preslikačev z ink-jet tiskalnikom (DTF)

Nekako od sredine leta 2020 so se začele na internetu pojavljati informacije o zanimivem načinu izdelave preslikačev. Postopek so poimenovali DTF (Direct To Film), saj se preslikače tiska na folijo (film). 

 

Postopek DTF (na kratko):

 • z inkjet tiskalnikom se tiska direktno na folijo
 • še mokro barvo se prekrije z lepilom v prahu
 • višek praha se odstrani
 • s segrevanjem se prah delno stopi in posuši barva
 • dobimo preslikač, ki ga lahko odtisnemo na željeno površino
Postopek izdelave preslikačev v DTF tehniki

 

 

Tiskanje - barve

Najbolj uporabne rezultate smo dobili s tekstilnimi barvami za ink-jet tiskalnike. Razlogov je več, a dva sta ključna - barve so precej goste in poleg CMYK barv je vedno na voljo še bela. Zanimivo, da gre dokaj dobro tudi s sublimacijskimi barvami, a pri teh barvah ni nikoli bele barve.

 

Tiskanje - tiskalniki

Prve informacije so prihajale iz Kitajske in njene 'okolice', zato so uporabljali bolj ali manj posrečene predelave standardnih Epson tiskalnikov. Take predelave so po naših izkušnjah zelo problematične. Tiskalniki za organske (dye) in anorganske (pigmentne) barve po dosedanjih izkušnjah ne morejo daljši čas stabilno tiskati z barvami za tekstil. CMYK barve za direktni tisk na tkanino bi še nekako bile v sožitju s takimi tiskalniki, bela pa nikakor ne. In brez bele so tiskalniki za te namene - neuporabni. Na spletu se lahko najde predelave praktično vseh Epson tiskalnikov - od namiznih L805 in L1800 do takih širine 61cm. Najbolj je pomembno, da ima tiskalnik vsaj 6 barv - CMYK ostane CMYK, svetle barve (lc in lm) se uporabijo za belo barvo. Pri nekaterih ponudnikih se zavedajo problemov bele barve, in svoje 'rešitve' opremijo s pumpami za cirkulacijo bele in dodatnimi filtri. Naše mnenje je, da to ni dovolj. Že čiščenje glave s strgalom (viper) je zelo problematično pri teh barvah. 

V našem prodajnem programu so že precej let EPSON tiskalniki za direktni tisk na tkanino. Mi smo vse naše teste naredili z SC-F2100 z originalnimi barvami.

 

Predelava tiskalnika Epson L1800

 
Roll-to-roll sistem s prašenjem in sušenjem

 

Tiskanje - folija

Sitotiskarji ste verjetno že opazili zelo veliko podobnost postopka DTF s klasičnim sitotisk načinom izdelave preslikačev. Mi smo preiskusili več različnih tipov folij in papirja za sitotisk preslikače. Načeloma gre, a barvni obseg in ostrina izpisa ni ravno najboljša, ker se barva preveč razliva. Za najboljši rezultat svetujemo folijo iz našega prodajnega programa (na voljo v začetku 2021).

 

Tiskanje - program

Zrcalno obračanje bi lahko naredili tudi pri pripravi grafike ali v gonilniku, a za tiskanje z belo v pravilnem vrstnem redu (bela na vrhu) je potreben RIP. CADlink je hitro spoznal zahteve trga in pospešeno dodajajo nove nastavitve (t.i. printmode) v podprtih tiskalnikih. Za F2100 imamo na voljo dokaj dobro beta inačico. 

 

 

Lepilo v prahu

Lepilo mora biti izbrano pravilno glede na material, na katerega se bo lepil preslikač. Predvidevamo, da bo večina uporabnikov te preslikače uporabljala za tkanino, zato smo našli lepilo, ki je mehko, da se lepo razteguje skupaj s tkanino in ne poka prehitro. Prah po foliji potresemo kar se da hitro, ko se zaključi s tiskanjem. Višek praha se enostavno odtrese s folije. Sušenje se lahko naredi v toplotni preši (ploščo dvignemo, da ni stika), v tunelu, pečici ali na kak podoben način. Čas sušenja je približno dve minuti pri 120°C. Tak preslikač lahko potem stoji dlje časa, preden ga uporabite.

 

Uporaba preslikača

Preslikač se prenese pri 160°C v času 10-12 sekund. Folijo odlepimo, ko se material ohladi. Dodatni pritisk v preši za 3 sekunde povzroči, da izginejo morebitni ostanki lepila izven grafike in da grafika prevzame nekaj strukture tkanine.

 

DTF - cela grafika

 
DTF - povečava

 

Ali bo DTF prevzel trg DTG?

Ne! Bodo pa uporabniki zadovoljni z novo uporabnostjo obstoječega sistema! 

Že od začetka prodaje tiskalnika SC-F2000 svetujemo potencialnim strankam, da DTG tiskalniki niso najbolj primerni za tisk logotipov na srčno stran. Postopek je preveč zamuden, pa tudi potreb ni po značilnem DTG 'mehkem' izpisu, ki se ga čim manj čuti pod prsti in ki je zračen. Logotipi so ponavadi mali in ne moti preveč, tudi če je izpis nekoliko trši. Klasična DTG grafika je velika, lahko tudi spredaj in zadaj na majici. Pri takih grafikah je pomembno, da izpis ni plastičen in trd. Predvsem poleti je pomembno, da izpis ne zapre tkanine neprodušno - če pogledamo proti svetlobi z druge strani, želimo videti luknjice v izpisu, ne pa polno zaprte večje površine. 

 

A v veliko primerih se pri DTG tisku pojavi dodatna želja, ki zagreni izvedbo - velika grafika spredaj in/ali zadaj, in logotip ali kaj podobnega na rokavu. Za manjše grafike, predvsem na delih oblačila, ki je težji za direktni tisk (rokav, maska, jakne, torbe, ...) je DTF odlična nadgradnja predvsem kupcem DTG sistemov. Na eno polo se lahko natisne precej malih grafik, ki se jih v parih sekundah preslika na tkanino. Brez priprave tkanine - ne glede na barvo (bele, barvaste in črne) in sestavo (naravni materiali, sintetika ali mešanice). Nekaj nižja temperatura kot pri DTG in in bistveno krajši časi segrevanja materiala še dodatno zmanjšajo težave pri prenosu.

 

DTF

 
DTG

DTF - pogled od zadaj. Tkanina je zelo zaprta.

 
DTG - pogled na grafiko od zadaj. Tkanina prepušča zrak.

 

Primeri?

 

Primeri zgoraj so odtisnjeni na majico. Spodaj je še nekaj primerov na različne materiale. 

 

Kapa

 
Nogavica

Dežnik

 
Kapa

 

 

Zaključek

DTF je odlična rešitev problemov, s katerimi se dnevno srečujejo uporabniki DTG tiskalnikov. Praktično brez dodatnih stroškov lahko rešijo tiskanje malih grafik tudi na težje dostopnih mestih. Prav tako se lahko grafika enostavno in hitro prenese na materiale, na katerih ni možno direktno tiskati. 

 

 

Povezane novice

Če se odločate za nakup tiskalnika, s katerim bi tiskali na tkanino ali druge izdelke, si najprej preberite razlike med sublimacijo, direktnim tiskom na tkanino in preslikači. Izbira prave tehnike tiskanja je ključnega pomena.

Sorodni artikli

  Tiskalnik za majice Epson SureColor SC-F2200
  Epson tiskalnik za majice, za direktni tisk na bombažna oblačila (DTG) in tisk preslikačev (DTF).
   
  Cena: POVPRAŠAJTE!
  CADlink Digital Factory Apparel Epson Edition v11
  Program (RIP) za direktni tisk na oblačila za tiskalnik Epson SureColor F2000, F2100 in F2200. Z dodatkom Fluid Mask za  hitro in enostavno odstranjevanje ozadja slik. Za en tiskalnik.
  Cena z DDV:
  1.091,90 €
  DTF Premium folija, topel odlep, A3, 100 listov
  mat/sijajna, 75 mikronov
  Cena z DDV:
  84,18 €
  Poliuretanski prašek, 1 kg
  lepilo, primerno za DTF tehniko
  Cena z DDV:
  34,04 €
  Piškotki za analitiko
  Se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
  Piškotki za družabna omrežja
  So potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
  Piškotki za komunikacijo na strani
  Omogočajo prikaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
  Piškotki za oglaševanje
  So namenjeni ciljnemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
  Kaj so piškotki?
  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih