Prijava na novice
Povpraševanje
Kontaktni podatki

   01 511 40 10       info@tavija.si  

Izdelava preiskusnih odtisov z inkjet tiskalnikom

Danes se le nostalgično spominjamo Kodakovega Matchprint ali DuPont Cromalin sistema na folije. Zamudni in dragi postopek je zamenjal enostavni, hitri in poceni postopek izdelave preiskusnega odtisa z ink-jet tiskalnikom - med slovenskimi uporabniki bolj znan pod imenom BEST print

BEST print je dobil ime po pionirju digitalnega preiskusnega odtisa - podjetju BEST iz Nemčije.

Oni so prišli na idejo, da preračunavajo barve s pomočjo ICC opisov in za izpis uporabijo EPSON ink-jet tiskalnik. Že prvi rezultati so bili boljši od vseh do tedaj znanih načinov izdelave preiskusnih odtisov, vključno z odtisom na tiskarski preši (t.i. andruck). Z leti se je točnost simulacije še bistveno povečala.

 

Kaj potrebujete?

 

1. Program

Za izdelavo preiskusnega odtisa potrebujete program, ki pravilno preračunava barve iz enega barvnega prostora v drugega na osnovi ICC opisov. BEST je kupilo podjetje EFI, ki ima dve inačici programa - eXpress in Fiery XF. eXpress je aplikacija, ki teče na enem računalniku in je namenjen manj zahtevnim uporabnikom. Fiery XF je razširljiv program in omogoča vse, kar se pričakuje od RIPa za tiskalnike. Pri EFIju niso ostali le na funkcijah, ki so pomembne za izdelavo ICC opisa, saj uporabljajo ta program za tiskanje na vse tiskalnike v svojem prodajnem programu - VUTEk, Matan, Jetrion, Cretaprint in Reggiani.

 

2. Tiskalnik

Za preiskusne odtise svetujemo EPSON tiskalnike. Zaradi piezo glave imajo barvno stabilen izpis, kar je za preiskusne odtise ključnega pomena. Za različne namene barvnega preiskušanja svetujemo različne tiskalnike:
 • 4-barvni tiskalniki so primerni za izdelavo preiskusnih odtisov za CMYK ofset tisk.
 • 10-barvni tiskalniki so primerni za tiste, ki bi želeli barvno pravilno izpisovatu tudi neprocesne barve (Pantone, HKS, Toyo, ...). Poleg standardnih temnih in svetlih (C, Lc, M, Lm, Y, Lk, LLk, K-Photo, K-Mat) imajo tudi oranžno in zeleno, ki pripomorejo k večjem barvnem obsegu.
 • Epson ima tudi 10-barvno inačico z vijolično barvo ( C, Lc, M, Lm, Y, Lk, K-Photo, K-Mat, OR, G, V) s katero je barvni obseg še večji. V tej konfiguraciji je možno točno simulirati kar 99% barv barvnega kataloga Pantone Coated. Tega svetujemo za izdelavo zahtevnih preiskusnih odtisov za tisk embalaže ali za flekso tisk.

 

3. Papir za preiskusne odtise

Papir za izdelavo preiskusnih odtisov mora zadostiti nekaterim tehničnim zahtevam:

 • velikost barvnega obsega - kombinacija papirja in tiskalnika mora imeti večji barvni obseg od načina tiska, ki ga simuliramo. Tako je lahko za CMYK ofset tisk na nepremazni material dober že boljši ink-jet mat papir, za flekso tisk s Pantone barvami pa potrebujemo vrhunsko folijo.
 • ponovljivost izdelave papirja - papir za preiskusne odtise je nekoliko dražji od primerljivega papirja za izpis fotografij ali celo plakatov, saj je pri izdelavi potrebna bistveno večja kontrola ponovljivost.

 

4. ICC opise

Za izpisovanje sta potrebna najmanj dva ICC opisa

 • ICC za opis tiska - ti pridejo s programom ali se jih brezplačno naloži z ene od strani, ki se ukvarjajo s standardizacijo tiska (ECI za ofset tisk na pole in rotacijo, IFRA za časopisno rotacijo)
 • ICC opis za tiskalnik - za vsako kombinacijo tiskalnika in papirja je potrebno imeti dober ICC opis. Tukaj sta dve možnosti:
  • uporabite ICC opis, ki je priložen programu (generični ICC) za izdelavo preiskusnih odtisov
  • naredite ICC opis (ali ga naredimo mi za vas) za vaš tiskalnik. Seveda je ta bistveno bolj točen kot generični ICC opis.

 

Kdaj je barvni izpis tudi preiskusni odtis po ISO standardu?

  

Dogaja se, da nekdo odnese isto datoteko v nekaj tiskarn in repro studijev ter od njih dobi barvno različne izpise, vsi pa naj bi bili preskusni odtisi. Komu sedaj zaupati? Pri takih dilemah nam na pomoč priskoči standardizacija - in tudi za izdelavo preiskusnih odtisov je na voljo standard - ISO 12647-7.

 

1. Uporabljajte preverjene papirje za preiskusni odtis

Preiskusne odtise lahko tiskate na večino na trgu dostopnih foto-papirjev za tiskalnike. Mi smo ga naredili celo z EPSON solventnim tiskalnikom na nepremazno nalepko, a zgolj zato, da smo lahko nekoliko podražili konkurenco. Foto in produkcijski papirji imajo manjšo stopnjo izhodne kontrole in kaj lahko se zgodi, da vaš barvni izpis ni več tak, da predstavlja barvno točno simulacijo tiska. Zato so papirji za preiskusne odtise pravilo dražji od foto in produkcijskih. Poleg papirjev pod blagovno znamko EFI imamo v ponudbi papirje za preiskusne odtise pod našo blagovno znamko. Za njih imamo tudi FOGRA certifikat, kjer potrjujejo, da papir ustreza ISO standardu za preiskusne odtise. Več o tem v Novici. Navkljub kvaliteti in FOGRA certifikatu je cena tega papirja zelo konkurenčna.

 

2. Parametri barvnega nadzora v podpisu

Tako v programu EFI eXpress kot v Fiery XF lahko nastavite izpis podpisa (Job Ticket), iz katerega je razvidno, kateri ICC opis ste uporabili za simulacijo. Od leta 2015 sa se za simulicijo tiska na pole na mat ali svetleče ofset premazne papirje svetuje uporaba referenčnega ICC opisa PSOcoated_v3.icc (narejen po FOGRA 51 podatkih). Za nepremazne papirje se uporablja PSOuncoated_v3_FOGRA52.icc (narejen po FOGRA 52 podatkih).

Podpis - job ticket

 

3. Fogra klin in meritev tega klina

Fogrin klin je priložen vsem verzijam EFI programov. Meritev tega klina je pomembna tako za tistega, ki naredi preiskusni odtis, kot za tistega, ki ga prejme. Pri tiskanju preiskusnega odtisa lahko pride do odstopanj, ki niso takoj vidna na oko - zamašene šobe, slaba (pretečena) barva, tisk na napačen papir, tisk z napačnimi parametri, itn. Če premerite klin in izpišete nalepko s povzetkom, ste lahko vi in vaše stranke sigurni, da je izpis iz tiskalnika res preiskusni odtis po veljavnem ISO standardu. Od novembra 2016 je v veljavi ISO 12647-7:2016. Verzija tega standarda iz leta 2013 je neveljavna.

 

FOGRA klin za merjenje točnosti preiskusnega odtisa. Postavitev za inštrument i1Pro

 

Na izpisu morajo biti:
1 - kaj smo simulirali (ofset tisk na premazni papir po veljavnem ISO standardu)
2 - uporabljeni tiskalnik
3 - uporabljeni sistem, inštrument in način merjenja (M1)
4 - stolpec z izmerjenimi vrednostmi
5 - dovoljeno odstopanje po ISO standardu 12647-7:2016
6 - povzetek za ta izpis (Job 129)

 

 

 

Primeri meritev, narejeni z našimi rešitvami:

Simulacija tiska na premazne materiale (FOGRA51) s tiskalnikom Epson 4880

 
Simulacija tiska na premazne materiale (FOGRA51) s tiskalnikom Epson 4900

 
Simulacija tiska na premazne materiale (FOGRA39) s tiskalnikom Epson 4900

 
Simulacija tiska na nepremazne materiale (FOGRA52) s tiskalnikom Epson 4900

 
Simulacija tiska na premazne materiale (FOGRA51) s tiskalnikom Epson 11880

 

4. GATF nalepka

Nalepka je hitri pokazatelj, ali je svetloba, pod katero gledamo preiskusni odtis, ustrezna. Napake uporabe neustrezne svetlobe se kažejo na dva načina:

 • če gledamo samo preiskusni odtis: večina novejših tiskalnikov uporablja pigmentne barve, ki imajo na neustrezni svetlobi močan barvni premik (npr. pod neonskimi lučmi je izpis ponavadi močno magenten)
 • če primerjamo ofset odtis s preiskusnim odtisom: ker gre za različne barve (ofset barva : ink-jet barva) s čisto drugačno kemično zgradbo so izpisi neprimerljivi zaradi metamerizma.

 

5. Preiskusni odtis lahko tudi certificirate

Fogra ima v svojem programu tudi merjenje preiskusnega odtisa in v primeru, da ta ustreza ISO standardu ISO 12647-7 izda tudi ustrezno potrdilo, s katerim lahko dokazujete ustreznost vašega preiskusnega odtisa.

 

Povezane novice

22.05.2018 07:55
Na voljo sta dva nova ICC opisa za vse, ki želite delati po standardih.

Fogra je pripravila nove podatke, ki opisujejo tisk po standardu ISO 12647-2:2013. FOGRA53 opisuje barvni prostor za izmenjavo podatkov, FOGRA54 pa rotacijski tisk na papir skladen z PS6 (nepremazni SC-B).  Datoteke najdete na straneh FOGRE.

 

V združenju ECI so naredili ICC opise. ICC opise za tisk na pole in rotacijo najdete na podstrani downloads, delovne profile pa na Working color spaces.

01.03.2017 11:09
Vse pomembne informacije za tisk in preiskusni odtis na enem mestu

V knjižici MediaStandard Print nemško združenje tiskarjev Bundesverband Druck und Medien e. V. (bvdm) zbere zahteve ISO standardov za tisk. Najprej objavijo nemško verzijo, potem jo včasih še prevedejo v angleščino.

05.01.2017 17:05
Pridobili smo FOGRA certifikat za PM200 in PM150

PM200 in PM150 sta papirja, na katera lahko tiskate preiskusne odtise po ISO standardu.

13.01.2017 15:29
V zadnjih FOGRA novicah lahko preberete članek o tiskarni TKR

Konec leta nas je precej razveselil članek v FOGRA novicah, v katerem Tiskarna knjigoveznica Radovljica opisuje svoj prehod na veljavni standard za tisk.

Sorodni artikli

  Preverjanje preiskusnega odtisa
  Preverjanje skladnosti preiskusnega odtisa z ISO standardom za preiskusne odtise 12647-7:2016
  Cena z DDV:
  18,30 €
  Pantone Lighting Indicator Stickers D50
  pripomoček za hitro oceno primernosti osvetlitve
  Cena z DDV:
  61,00 €
  Epson SureColor SC-P5000 Violet SPECTRO
  Foto ink-jet tiskalnik s pigmentnimi črnili, velikost izpisa do A2, 11 kartuš, tudi tisk na role do širine 43,2 cm, velik barvni obseg, odlična izbira za preiskusne odtise, vgrajen spektrofotometer
   
  Cena: POVPRAŠAJTE!
  Epson SureColor SC-P7500
  Velikoformatni ink-jet tiskalnik s pigmentnimi črnili, širina izpisa do 61 cm, 11 barv, velik barvni obseg in velika hitrost izpisa
   
  Cena: POVPRAŠAJTE!
  Piškotki za analitiko
  Se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
  Piškotki za družabna omrežja
  So potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
  Piškotki za komunikacijo na strani
  Omogočajo prikaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
  Piškotki za oglaševanje
  So namenjeni ciljnemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
  Kaj so piškotki?
  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih