Povpraševanje
Kontaktni podatki

   01 511 40 10        info@tavija.si  

Obstojnost izpisov – naš test

Pogovori o izpisih prej ali slej zaidejo tudi v precej megleno področje obstojnosti. Vsi mi bi radi imeli obstojne izpise in celo garancijo na obstojnost! A to ni možno. Parametrov, ki vplivajo na barvno obstojnost je več, pa še kombinacije so nepredvidljive.

 

Ko smo začeli prodajati tiskalnik L800 nas je precej uporabnikov spraševalo po obstojnosti izpisov, saj so barve v tem tiskalniku organske (dye) in njihova življenska doba je manjša od pigmentnih barv. Sklenili smo narediti realni test.

 

Na črno kapa ploščo smo nalepili fotografije, narejene iz različnih tiskalnikov na različne papirje. Barvno niso bili isti, a podobnost je bila precej velika. Dodali smo tudi fotografijo iz kemičnega minilaba. Kapo smo naslonili na notranjo stran okna, obrnjenega na jug. Od 1.5.2013 do 15.10.2013 jo je neusmiljeno žgalo sonce. Tu in tam smo pogledali izpise in kmalu bili presenečeni nad rezulatatom.

 

Fotografija iz minilaba in sublimacija sta se prva poslovila. Že po parih tednih je bila razlika zelo velika, po mesecu dni pa dobesedno neverjetna. A po dobrih petih mesecih lahko ugotovimo, da noben izpis ni brez posledic. Najmanj se pozna pigmentnim barvam na semimat papir. Največ kemiji in sublimaciji. Test je zanimiv predvsem zaradi tega, ker so vi imeli iste pogoje. Naše mnenje je, da je glavni vzrok za barvno spremembo toplota in UV žarki. Znano je namreč, da tako kemija kot sublimacija slabo prenašata toploto. Tudi izpis iz EPSONa 3800 na mat papir nas je nekoliko presenetil, saj v normalnih pogojih, ko izpis ni naslonjen na okno, ni take barvne spremembe.

 

Mi smo z rezultatom zadovoljni, saj se je kombinacija dye barv in TECCO:Drylab papirja obnesla nad pričakovanji. Tako lahko mirno še naprej predlagamo omenjeno kombinacijo za izpis manjših formatov, ki so večino časa skriti (recimo foto knjige in foto albumi) ali fotografij srednjih formatov, ki jih relativno redno menjate (recimo na par mesecev).

 

Na koncu testa smo naredili še fotografijo. Zgoraj desno je klasična fotografija, spodaj desno pa izpis iz tiskalnika s pigmentnimi barvami. Prvega maja sta bila barvno ista! V sredini zgoraj je izpis iz EPSON SureLab-a, prav tako dye barva. Na ostalih piše s čem in na kaj so narejeni. Ozadje je črna kapa plošča, ki se ji tudi pozna ‘sončenje’. Če kliknete po fotografiji, se bo odprla v novem oknu v polni velikosti. Zgornja ima karto ColorChecker Passport za primerjavo, spodnja fotografija je v še večji ločljivosti.

 

 

 

 

Povezane novice

Pri nakupu novega foto tiskalnika je potrebno razmisliti o mnogo dejavnikih. Poleg kvalitete izpisa je glavna postavka cena. Pravzaprav cene – opreme, tiskanja, potrošnega materiala in vzdrževanja. Upamo, da vam bodo naslednje vrstice v pomoč pri odločitvi.

Vezani artikli
-6%
Epson L805
Foto ink-jet tiskalnik, A4, brez kartuš, barve se doliva, Epson Dye črnila, 6 barv

**** AKCIJA do 31.3.2018 - ob registraciji najpozneje v 30 dneh po nakupu se garancija podaljša na 3 leta oz. do izpisanih 3.000 strani; več na www.epson.si/promotions/extended-warranty
Stara cena z DDV:
292,80 €
Akcijska cena z DDV:
275,23 €
Zaloga:
Na zalogi
-4%
Epson L1800
Foto ink-jet tiskalnik, A3+, brez kartuš, barve se doliva, Epson Dye črnila, 6 barv

*** AKCIJA do 31.3.2018 - ob registraciji najpozneje v 30 dneh po nakupu se garancija podaljša na 3 leta oz. do izpisanih 30.000 strani; več na www.epson.si/promotions/extended-warranty
Stara cena z DDV:
622,20 €
Akcijska cena z DDV:
597,31 €
Zaloga:
Ni na zalogi
-10%
Epson SureColor SC-P800
Foto ink-jet tiskalnik s pigmentnimi črnili, velikost izpisa do A2+, 8 barv
Stara cena z DDV:
1.213,90 €
Akcijska cena z DDV:
1.092,51 €
Zaloga:
Ni na zalogi
-24%
Epson SureColor SC-P8000 STD
Velikoformatni ink-jet tiskalnik s pigmentnimi črnili, širina izpisa do 111,8 cm, 8 barv, odlična izbira za fotografe

*** AKCIJA do 31.12.2017 - ob registraciji najpozneje v 30 dneh po nakupu na strani www.epson.si/promotions/extended-warranty se
garancija podaljša na 3 leta ali 1,46 milijona prehodov glave (kar koli se zgodi prej)
Stara cena z DDV:
4.873,90 €
Akcijska cena z DDV:
3.704,16 €
Zaloga:
Ni na zalogi